Dirigente – Daniëlle de Rover

In het najaar van 2022 gaf Marcel De Cauwer na 60 jaar dirigentschap het dirigeerstokje door aan Daniëlle de Rover. 

Over Daniëlle

Daniëlle de Rover werd geboren op 29 mei 1968.

Vanaf jonge leeftijd leerde zij het bespelen van de mandoline en gitaar van haar moeder Mien de Rover- de Vos. Na de middelbare school studeerde zij aan het Rotterdams Conservatorium waar zij in 1993 haar diploma Schoolmuziek behaalde. Daarna studeerde zij op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Benny Ludemann waar zij in 1998 haar studie mandoline DM met goed gevolg afsloot.

 

Daniëlle de Rover
Daniëlle de Rover

Daniëlle is sinds 1991 werkzaam als docent gitaar, mandoline en algemene muzikale vorming. Zij is dirigente van verschillende mandolineorkesten en van een gitaarensemble. Verder componeert en arrangeert ze heel regelmatig voor mandoline-orkesten. Veel van haar bewerkingen worden gespeeld door orkesten in binnen- en buitenland. Haar compositie ‘FusionEm’ is zelfs al uitgevoerd in Japan en Australië. Regelmatig wordt Daniëlle gevraagd om workshops en cursussen te begeleiden waarbij vooral het plezier van samen muziek maken voorop staat. Af en toe speelt ze als mandoliniste mee met grote orkesten en ensembles als het Radio Symfonie Orkest, de Marinierskapel en het Schönbergkwartet en werkt zij mee aan CD- en DVD-opnames.

 

De band tussen Daniëlle en het BMO gaat al een hele tijd terug

Daniëlle kwam voor het eerst in aanraking met het Brasschaats Mandoline-Orkest in haar tienerjaren, toen ze met haar moeder naar een concert van Estrellita en het BMO ging luisteren. Ze kocht er LP1 van het BMO en heeft die LP met grijze hoes naar eigen zeggen grijs gedraaid. 

Vanaf 2010 kwam er ook meer persoonlijk contact tussen Daniëlle en ons orkest, onder meer door de deelname van enkele van onze leden aan zomerseminars waar zij doceerde. Zo werd het repertoire van Daniëlle bij ons orkest bekend, en hebben we ook enkele van haar arrangementen opgenomen in ons repertoire, zoals Juliana, Vamos No Forró, El Curaçao en Una Anochi Na Scharloo. Ook haar compositie FusionEm werd opgenomen en uitgebracht op onze zesde CD, Aspri Mera

Het contact zette zich voort, en in 2014 werd een gezamenlijk “Concert van de Lage Landen” georganiseerd, met het BMO en Daniëlle’s twee orkesten uit Nederland. Drie jaar later was ze ook gast-dirigent op ons concert in Lier.

 

Functie

De dirigent van een orkest heeft de belangrijkste rol. Het publiek kijkt meestal met verbazing en bewondering naar hoe een dirigent beweegt en een orkest hem/haar volgt. Maar het meeste werk steekt in de voorbereidingen. De dirigent moet het repertoire kiezen en de interpretatie bepalen. Dat gebeurt in de voorbereidingen voor en tijdens de repetities.

Tijdens de repetities oefent de dirigent de stukken in en probeert de muzikanten zoveel mogelijk bij te staan. Door ervaring, muzikaal inzicht en kennis van instrumentale techniek weet een dirigent vaak snel een orkest te ondersteunen.

Hoewel een dirigent bepalend is en knopen moet doorhakken, moet hij/zij wel samenwerken en overleggen. Eerst en vooral met het bestuur van het orkest (meer specifiek het muzikaal comité) voor het bepalen van het muzikale beleid en het aanvaarden van nieuwe leden. Daarnaast wordt ook met de concertmeester afgestemd op een aantal praktische gebieden.