Percussie

Kleine percussie

Percussie is een verzamelnaam voor verschillende slaginstrumenten. Meestal bedoelt men met de term de zogenaamde “kleine” percussie. Het gaat dus niet over de drums of pauken, en ook niet over melodische slagwerkinstrumenten. Dergelijke instrumenten zouden immers veel te zwaar doorwegen in de orkestratie. De hieronder beschreven instrumenten zijn degene die het mandoline-orkest wel vaker gebruikt.

De klank van deze instrumenten helpt vaak de orkestratie te verrijken. Daarnaast kan percussie soms ook een bepaalde sfeer oproepen. Verder ondersteunt het ook de andere muzikanten ritmisch en wordt het dus makkelijker om tezamen in hetzelfde ritme te spelen.

Claves

Claves (bron: wikipedia)

Claves is een percussie-instrument dat bestaat uit twee stukken hout. Van oorsprong zijn claves vooral bekend van Cubaanse muziek waar ze een belangrijke rol spelen. Vaak is het daar de speler van de claves die het ensemble dirigeert. Claves hoor je onder meer in het volgende nummer:

Cajón

De cajón is een instrument dat oorspronkelijk uit Peru komt. Het bestaat uit een doos, waarop de muzikant zit. Aan de voorkant wordt er op geslagen. De cajón is een recente uitbreiding van onze percussie.

Triangel

De triangel is één van de bekendste percussie-instrumenten. Het bestaat uit een driehoekige vorm uit metaal waarbij één hoek open wordt gelaten. Meestal wordt de triangle opgehangen aan de bovenkant om het instrument zo goed mogelijk te laten klinken. In het volgende luisterfragment is de triangel hoorbaar:

Tamboerijn

De tamboerijn bestaat uit een houten geraamte (vaak in cirkelvorm) waarin metalen rinkelende schijfjes zitten. De muzikant kan deze op statief of in de hand bespelen. Tamboerijnen kunnen ook van een trommelvel worden voorzien. Het volgende fragment bevat tamboerijn:

Maracas en andere shakers

Hoewel het orkest ook over maracas beschikt wordt er vaak gebruik gemaakt van andere shakers. Meestal bestaan deze instrumenten uit een hol voorwerp dat gevuld wordt met bepaalde materialen zoals rijst of kiezels. In het volgende fragment is de shaker duidelijk hoorbaar:

Castagnetten

Castagnetten worden historisch al in ten tijde van het Romeinse Rijk gebruikt door Romeinen, Grieken, Egyptenaren en Oosterse volkeren. Veel mensen associëren het met flamenco, waar het echter traditioneel niet zo vaak in werd gebruikt. Wel is het instrument ingeburgerd in allerlei Spaanse volkse dansmuziek zoals de Sevillanas  en Escuela bolera. Op het einde van het volgende luisterfragment kan je de castagnetten duidelijk horen: