Marcel De Cauwer (1942 – 2022)

BRASSCHAAT / EKEREN, 4 november 2022 – Met diepe droefheid in ons hart laten wij aan de wereld weten dat onze dirigent, Marcel De Cauwer, op 80-jarige leeftijd overleden is.

De muzikale carrière die Marcel achter de rug heeft, is een zeldzaam gegeven in de wereld van de muziek. Een orkestlid dat meer dan zestig jaar aangesloten blijft, en daarbij ook nog eens zes decennia ononderbroken zijn orkest leidt als dirigent, kan gerust een unicum genoemd worden.

Marcel De Cauwer was lid van het BMO sinds het ontstaan ervan in 1953, nog vóór de officiële oprichting van de vzw twee jaar later. Wat begon als een schoolorkest, groeide uit tot een volwaardig orkest, met een vijftal concerten per jaar en onder meer een eerste televisieoptreden in 1957. In de beginjaren van het orkest was Marcel spelend lid, in 1962 werd Marcel op 20-jarige leeftijd de nieuwe dirigent van het BMO, en hij is dit tot op heden gebleven. In deze periode van 60 jaar dirigentschap zijn er meer dan 350 concerten gegeven, 2 LP’s en 6 CD’s uitgebracht.

De passie voor tokkelinstrumenten in het algemeen, en de mandoline in het bijzonder, uitte zich in talrijke geslaagde bewerkingen van muziekstukken voor het BMO. Sommige van deze bewerkingen worden nu tot over de landsgrenzen heen vertolkt. De verscheidenheid van muziekstijlen, van klassiek tot filmmuziek, wordt zeer gewaardeerd. Weinig mensen hebben zoveel betekend in de mandolinewereld als Marcel.