Muzikaal weetje – Menuet in A van Luigi Boccherini

Het Menuet in La groot (of “in A”) van Luigi Boccherini (1743 – 1805) is waarschijnlijk een van de bekendste menuetten die bestaan. Het is eigenlijk geen losstaand stuk, maar is het derde deel van vier in het strijkerskwintet in Mi groot (of “in E”). Net omdat het zo vaak losstaand wordt uitgevoerd, wordt het ook wel “Het Gevierde Menuet” genoemd.

Gewoonlijk schreef Boccherini gewoonlijk muziek voor strijkerskwartet (4 strijkers: 2 violen, 1 altviool, 1 cello).

Hij schreef namelijk voor het kwartet van Don Luis, de broer van Koning Karel III van Spanje. Dit kwartet bestond uit violist Francisco Font en zijn drie zonen. Het merendeel van Boccherini’s werk schreef hij exclusief voor dit Font-kwartet.

Pompeo Batoni, Public domain, via Wikimedia Commons
Pompeo Batoni, Public domain, via Wikimedia Commons

Boccherini veranderde echter iets in 1771, toen hij in “Opus 10” een tweede cellopartij toevoegde – een partij die hij dan zelf zou spelen. Hiermee was Boccherini revolutionair, want hij was de eerste componist die muziek schreef voor een strijkerskwintet.

Het volgende Opus, “Opus 11”, bevatte 6 kwintetten, waaronder het fameuze vijfde kwintet waar dit Menuet deel van uitmaakt. In tegenstelling tot nu, werd er in Boccherini’s tijd amper aandacht geschonken aan dit werk.

Wij hebben dat in elk geval wél gedaan, en onze versie van zijn “Gevierd Menuet” vereeuwigd! Je kan onze opname terugvinden op onze recentste CD, Aspri Mera, en onze gebruikelijke online kanalen zoals YouTube en Spotify.

Deze melodie past perfect bij wat zomers weer – geniet ervan! ☀🍸🎶