Muzikaal weetje – El Choclo

“El Choclo” is Spaans voor “de maiskolf”, en is ook een populaire tango van de Argentijnse muzikant Ángel Villoldo. De titel is een knipoog naar de eigenaar van een nachtclub, wiens bijnaam “El Choclo” was – de maiskolf dus. De tango is een van de meest beroemde tango’s in Argentinië.

Het lied kent vele versies, waarvan de meesten instrumentaal zijn. Deze werden voornamelijk opgenomen door dansorkesten in Argentinië.

Enkele versies mét tekst werden uitgebracht, onder meer in Amerika, Spanje en Finland (daar heet het liedje “Tulisuudelma”). Nat King Cole, Julio Iglesias, Louis Armstrong en vele andere artiesten hebben hun interpretatie van El Choclo uitgebracht. Oorspronkelijk ging de tekst over een maiskolf, het voedsel. Daarna werd ook een andere tekst uitgebracht, “Cariño Puro” (pure tederheid), de versie van Luis Armstrong heet “El Choclo (Kiss of Fire)”. Die werd dan weer opnieuw in het Spaans vertaald naar “Beso de Fuego”, en dat is dan weer de uitvoering die Connie Francis heeft gezongen.

El choclo

De voorpagina van de partituur van “El Choclo” (publiek domein)

Een versie die nog net dat tikkeltje verder afwijkt van het origineel, is een hiphop versie die werd opgenomen in 2001 door een groep die “Delinquent Habits” (“Criminele Gewoontes”) heet. Indien je interesse in verhiphopte tango is gewekt, kan je eens kijken via deze link.

Ook al is ons repertoire redelijk breed, aan hiphop hebben we ons tot op heden nog niet gewaagd. Wil je daarentegen onze versie horen van El Choclo, dan kan je deze beluisteren op Spotify, of door onze CD “Aspri Mera” te beluisteren. Deze kan je bestellen op onze website. Je kan de CD ook komen halen op ons bis-jubileumconcert op 27 maart, en dan hoor je ineens live welke muziek er zoal op deze CD staat 😉

Meer informatie over ons concert vind je hier of op onze Facebookpagina.

Geniet van El Choclo, en hopelijk tot op 27 maart! 😊