Muzikaal weetje – “Romance” uit “The Gadfly”

“The Gadfly” (de horzel) is een Sovjet drama film van 1955, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de Brits-Ierse Ethel Voynich van 1897.

Het verhaal situeert zich in de Italiaanse Risorgimento (eenmaking) in de negentiende eeuw.

De Britse Arthur reist naar Italië om voor priester te studeren. Hij kan zich echter niet vinden in enkele radicale ideeën waarmee hij geconfronteerd wordt en keert het katholicisme de rug toe. Hij veinst zijn dood en verlaat Italië.

Later komt hij terug als journalist die vertelt over de radicale ideeën aan de hand van briljante satirische pamfletten. Hiervoor gebruikt hij als pseudoniem “the gadfly”, de horzel. Het duurt niet lang voor de autoriteiten hem achternazitten.

Het verhaal bevat verschillende soorten liefde naar de gadfly toe: romantische liefde van zijn vriendin Gemma, en religieuze en familiale liefde vanuit Padre Montanelli – de priester en biologische vader van Arthur.

 

Dmitri Sjostakovitsj schreef de filmmuziek voor The Gadfly, maar de muziek is beter bekend als “The Gadfly Suite”, een arrangement gemaakt door zijn tijdgenoot en vriend Levon Atovmyan.

Een passage van de film waarin de Romance wordt gespeeld, is terug te vinden op YouTube:

Op onze nieuwste CD, Aspri Mera, hebben wij ook een versie opgenomen van deze Romance. De CD is te bestellen via onze website, en de Romance is ook te beluisteren via online media, waaronder Spotify en YouTube.