Muzikaal weetje – Johnny I Hardly Knew Ya

Een van de Ierse liederen die we in ons repertoire hebben, is “Johnny I Hardly Knew Ya”. Het anti-oorlogs- en anti-rekruteringslied werd uitgebracht in Londen in 1867, en gaat over de periode waarin de Ieren vochten voor de Britse Oost-Indische Companie in Sri Lanka.

In de periode van 1795 tot 1818 werden verschillende “Kandische oorlogen” gevoerd tussen de Britse kolonies en het toenmalige koninkrijk van Kandy, op het eiland dat nu Sri Lanka is.  

De tekst is een monoloog van een Ierse vrouw die haar ex-partner tegenkomt op de weg naar Athy in Ierland. Nadat hun buitenechtelijk kind werd geboren, verliet de partner haar en werd hij een soldaat.

Er zijn verschillende versies van de tekst van het lied. Oorspronkelijk werd het als een spottend lied beschouwd – de ex zou in sommige versies zijn benen, armen, ogen, en soms ook zijn neus, verloren zijn in de gevechten op het eiland “Sulloon” (Ceylon, Sri Lanka). Later is het echter uitgegroeid tot een sterk anti-oorlogslied.

 

Van het lied zijn ettelijke versies opgenomen, en artiesten hebben in andere liedjes ook verwezen naar dit lied.

Zo heeft Guns N’ Roses in het lied Civil War Axl Rose een passage waarin een deel van de melodie van Johnny I Hardly Knew Ya wordt gefloten.

De Cranberries verwijzen met de tekst “with their tanks and their bombs, and their bombs, and their guns” in Zombie naar een strofe van het lied.

In België heeft Guido Belcanto de melodie overgenomen in zijn lied Spookrijder in de Nacht, gebaseerd op “Ghost Riders in the Sky”, wat over een Texaanse legende gaat.

 

Ook wij hebben een versie opgenomen van dit lied, weliswaar zonder tekst. Je kan het beluisteren op CD 4, Poème, op Spotify of op YouTube.