Muzikaal weetje – The Fields of Athenry

The Fields of Athenry is een Iers protestlied, geschreven door Pete St. John in 1979. Het is zo wat het bekendste Iers lied uit die periode, al zou het kunnen dat dat niet helemaal komt door de context van protest…

Misschien doet de EK-wedstrijd Ierland-Spanje van 2012 een belletje rinkelen?
De Ieren werden uitgeschakeld met 4-0. Toen de Ierse fans wisten dat hun elftal ging verliezen, hebben ze het lied gedurende maar liefst acht minuten gezongen!
Na die match zei de Spaanse bondscoach nog “daarmee hebben de Ierse fans en spelers laten zien waarrond voetbal echt draait”.
Aan TV-commentators van verschillende landen werd zelfs gevraagd om tijdelijk de match niet te becommentariëren, opdat de melodie gehoord kon worden, wat onder andere werd gedaan in Frankrijk en Duitsland. Het werd een memorabel ontroerend moment in de sport, waarbij een verliezend team zo werd aangemoedigd door hun fans met een Ierse traditional.

 

Volgens St. John gaat het lied over de hongersnood in Ierland in 1845-1849 door een plaag die de aardappelen had aangetast. Athenry is een dorpje in de regio van Galway, waar St. John de aardappelvelden leeg zag liggen, de velden van Athenry. In het lied wordt een gevangene die graan heeft gestolen, naar Sydney verbannen. De tekst is een dialoog tussen de gevangene en zijn vriendin, en in de laatste strofe vaart het schip weg.

Athenry

 

Verschillende sportteams hebben het lied overgenomen, al dan niet met alternatieve teksten, bijvoorbeeld bij Liverpool FC waar de tekst vertelt over de successen van de club, daar heet het lied “Fields of Anfield Road”, wat de naam is van Liverpool’s stadion. In Noord Ierland is het lied bekend als “The Fields of Aughnacloy”.

Er bestaan meer dan 800 versies van het lied. Onze versie is terug te vinden op CD 4, op Spotify en YouTube.