Muzikaal weetje – Odos Oniron

Wist je dat wij in ons repertoire… ook Griekse musical-muziek hebben?

Het liedje in kwestie heet “Odos Oniron”. Het wordt ook wel geschreven als “Odos Oneiron” en betekent zo veel als “Droomstraat”. De Griekse componist Manos Hadjidakis schreef het lied, dat deel uitmaakt van de gelijknamige musical die het licht zag in 1962.

In de musical leidt de verteller ons door de Droomstraat, die symbool staat voor “eender welke willekeurige straat in Athene”. In deze Droomstraat ontstaan elke dag de dromen van kinderen, en verdwijnen die dromen elke dag opnieuw. Maar ’s nachts wanneer de kinderen niet kunnen slapen en dromen, beginnen ze te zingen.  

de cover van Odos Oneiron

 

De musical bevat verschillende soorten muziek – van ballades over instrumentele stukken naar muziek met koor.

Andere liedjes in de musical zijn onder andere “Hatzi-Hatzi” met een combinatie van allerlei “rare” muziekinstrumenten in een typisch Grieks ritme, er is een “Oosterse ster” in een oosters thema, “Droom voor teddy-jongens” met wat rock en swing (en een saxofoon!).

 

Op CD 4, Poème, kan je Odos Oniron terugvinden, de titelsong van deze 50 minuten durende musical. Alternatief kan je onze versie ook beluisteren op Spotify of YouTube.