Muzikaal weetje – Por una Cabeza

Por una Cabeza is een tango geschreven door Carlos Gardel in 1935. Het is Spaans voor “met een hoofdlengte verschil” (vrij vertaald) en verwijst naar een paard dat een race wint met slechts één hoofdlengte voorsprong op zijn achterligger.

Gabrielle Anwar en Al Pacino tijdens de befaamde tango in “Por una Cabeza” (1992).

In het lied wordt een analogie gemaakt tussen een man die een weddenschap verliest door op het paard te wedden dat met één hoofdlengte achterligt; en die eveneens de vrouw verliest waar hij van houdt.

De tango is in meerdere films te horen, waaronder “Scent of a Woman” (1992), waarin Al Pacino de rol speelt van een blinde luitenant-kolonel op rust. In een restaurant in New York leert hij de jonge Donna kennen die wacht op haar date. Ondanks het feit dat de luitenant-kolonel blind is, zetten de twee een mooie tango neer, op de muziek van “Por una Cabeza”.

Benieuwd naar onze uitvoering van Por una Cabeza? Wij hebben het stuk opgenomen op onze recentste CD, Splendore! Je kan het ook online beluisteren op Spotify en YouTube.

Veel luisterplezier, en blijf gezond!