Muzikaal weetje – Oblivion

Eerder dit jaar gaven we al wat uitleg over de Libertango, een tango nuevo van Astor Piazzolla.

Een ander pareltje dat hij ons heeft nagelaten, heet “Oblivion”. Oblivion diende als muziek voor de film “Enrico IV” van Marco Bellocchio, die uitkwam in 1984. De film begint met een verkleedpartij waarbij een man gekleed is als koning Hendrik IV. Hij komt ten val, en denkt daarna dat hij effectief de koning is.

Oblivion is een van de populairste tango’s van Piazzolla, en is traditioneler dan de meeste tango’s die hij ons heeft nagelaten. Als je het stuk ontleedt, lijkt het redelijk simplistisch te zijn geschreven. Je hoort een trage melodie, waarin enkele trage patronen zijn verweven. Het stuk is in bijna ontelbaar veel versies opgenomen. De versie die wij spelen, is gebracht met mandolineorkest (uiteraard 😉 ) en solo-hobo.

Piazzolla overleed in 1992. In dat jaar werd hij postuum genomineerd voor een Grammy Award voor de filmmuziek van Enrico IV.

 

Hoor je graag nog eens hoe wij proberen de melancholie van Oblivion tot uiting te brengen? Oblivion is terug te vinden op CD 4 (Poème), op Spotify en op YouTube.

Bronnen:

https://es.wikipedia.org/wiki/Astor_Piazzolla

https://www.rnz.co.nz/concert/programmes/musicalive/audio/2018709646/piazzolla-oblivion

https://www.allmusic.com/composition/oblivion-tango-mc0002388965

https://www.imdb.com/title/tt0087208/plotsummary?ref_=tt_ov_pl