Muzikaal weetje – Libertango

Libertango is een stuk geschreven door Astor Piazzolla. De titel is een samenvoeging van “Libertad” (vrijheid) en “Tango”.

Dit stuk was een keerpunt in de wereld van de tango: hier wordt de overstap gemaakt van de klassieke tango, naar de “tango nuevo“, een nieuwe stijl die wordt beschouwd als de revolutie van de tangomuziek. In deze nieuwe stijl voegt Piazzolla nieuwe elementen toe aan de klassieke, zoals kenmerken uit de jazz of de klassieke muziek. Hierdoor wordt de tango nuevo gezien als een “moderne” tango.

File:Astor Piazzolla.jpg

Tot vandaag wordt Piazzolla gezien als de belangrijkste componist van de Tango Nuevo. Zijn nieuwe elementen, zoals het gebruik van de saxofoon, elektrische gitaar of accordeon, maken hem de trendsetter van het genre. Daarnaast creëerde hij ook nieuwe harmonieën en melodische structuren om de klassieke tango een “upgrade” te geven.

 

Wij spelen enkele stukken van Piazzolla, waaronder zijn Libertango. Velen kennen het stuk eerder onder het arrangement “I’ve Seen That Face Before (Libertango)”, gezongen door Grace Jones in 1981.

 

Benieuwd hoe het origineel klonk? Neem dan gerust eens een kijkje op Spotify op of YouTube. De links daarvoor vind je hieronder.
Luister je liever naar onze CD? Libertango is terug te vinden op CD 5, Splendore


Geniet van de zomer!

 

Spotify:

YouTube: