Muzikaal weetje – Maple Leaf Rag

De Maple Leaf Rag is gecomponeerd door Scott Joplin – ook bekend van The Entertainer.

Het stuk werd geregistreerd in 1899, en was oorspronkelijk geschreven voor piano. De Rag was een van Joplin’s eerste werken, en werd een model van “de rag” voor andere componisten. Hierdoor werd Joplin ook wel de “King of Ragtime” genoemd. 

In 1903 bracht John Stark een “Maple Leaf Rag Song” uit mét tekst geschreven door Sydney Brown. De tekst gaat over een arme man van Accomack County (Virginia, US) die per ongeluk in een balzaal terecht komt. Ondanks zijn angst over zijn uiterlijk, danst hij indrukwekkend de Maple Leaf Rag. Hij wint de harten van de vrouwen daar, en de mannen druipen jaloers af. 

Scott Joplin – Library of Congress Call Number M31.J case[1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4647274

Wij hebben ook een versie opgenomen van de Maple Leaf Rag! Onze uitvoering is terug te vinden op onze laatste CD, Splendore. (Die kan je hier bestellen, als je hem nog niet zou hebben!)

Ook vind je dit stuk terug op Spotify (zie hieronder), waar je onze opname gratis kan beluisteren. 

Geniet van de zomer en tot binnenkort!