Muzikaal weetje – Jiro Nakano

Jiro Nakano was een Japans mandolinist, gitarist en componist. Hij is geboren op 10 april 1902, en overleed op 10 juni 2000.

Jiro Nakano digitalguitararchivecomwpcontentuploads20120

Zijn allereerste salaris van 20 Japanse Yen heeft hij bijna volledig gespendeerd aan een Suzuki-mandoline (die kostte 19 Yen). De aankoop was heel impulsief: hij had nog nooit van zijn leven van een mandoline gehoord, wist niet wat het was en niet hoe je het moest bespelen!

Eén jaar na zijn eerste impulsieve aankoop, kocht hij even impulsief een gitaar. Hij kende er niets van, behalve dan dat hij het wilde leren spelen. Zijn methode was de volgende: “gewoon spelen. Als mijn vingers pijn beginnen doen, zal ik eens in een techniekboek zoeken.”

In 1931 begon Nakano zelf te componeren. Ook dit had hij nergens geleerd. Hij schreef voor mandoline, gitaar, en orkesten. Ook had hij een hele collectie van een 100-tal kinderliedjes.

Het was Nakano’s grootste wens dat zijn werk nog beschikbaar zou zijn na zijn dood. Daarom besloot hij om zijn voltallige collectie van meer dan 12.000 (!) werken te doneren aan de Doshisha Universiteit in Kyoto. Het heeft 7 jaar geduurd om alle werken te kunnen catalogeren, en Nakano heeft dit nog kunnen meemaken.

 

Wij spelen van Nakano “Maritsuki Asobi”, dat een muzikale weerspiegeling is van een botsende bal.

Hoort u graag nog eens hoe deze bal in de muziek tot zijn recht komt? Kom dan zeker luisteren volgende vrijdag, 31 mei, om 20u15 in GC de Kadans te Wuustwezel!

Tickets: Curieus Wuustwezel of via concertenbmo@gmail.com. Tot dan!